7/10 Brott och straff under 400 år

På berättarlördag i Stadsvakten den 7 oktober var det föredrag om Brott och Straff under 400 år.

Drygt 65 personer kom till Stadsvakten på berättarlördag.

Kalle Bäck är professor emeritus i historia vid Linköpings universitet. Hans föredrag hade rubriken Brott och Straff under 400 år. Det är en ryslig historia om Brott och straff, hur brottsligheten i Sverige och Östergötland har förändrats från 1600-talet fram till idag.

Om du begår ett brott idag riskerar du att bli dömd till fängelse. Men staten har inte alltid använt sig av samma frihetsberövande fängelsestraff som vi har idag. Fram till en bit in på 1800-talet användes istället offentliga kropps- och skamstraff som verkställdes inför publik i syfte att avskräcka. I samband med samhällets modernisering under 1800-talet ansågs dessa offentliga straff alltmer otidsenliga. Riksdagen beslutade därför 1840-1841 att reformera det svenska straffsystemet i grunden. Ordf. Eva Andersson tackade för det intressanta föredraget.

Detta var ett arrangemang av Nyköpings hembygdsförening i samarbete med Stadsvakten och SV.