25 maj Berättade David Lindén om Karin Månsdotter

Karin Månsdotter kom som tonåring till Stockholms slott där hon 1568 gifte sig med kung Erik XIV. Hon är den första kvinnan av folket som träder fram i den svenska historien, även om hennes tid som drottning blev kort endast i 87 dagar var hon drottning av Sverige innan hennes man störtades från tronen. Genom historien har hon porträtterats som en passiv kvinnogestalt som Erik XIV mest tyckte var vacker, men stämmer verkligen detta? 

Detta är den första moderna biografin över Karin Månsdotter som visar att hon var långt ifrån ”liten Karin” som hon kallades på 1800-talet. Hon var intelligent, förutseende och ibland hänsynslös. En maktspelare som överlevde sina fiender, inte tvekade att ta strid för det hon trodde på och som respekterades också av sina motståndare. För första gången berättas historien om drottning Karin Månsdotter på hennes egna villkor. 

David Lindén är har medhjälp av hittills okänt källmaterial och uppdaterad forskning, tecknat ett porträtt av en av de mest fascinerande kvinnorna i svensk historia. Han har skrivit flera böcker om viktiga personer ur historien. 2020 kom den andra boken i hans historiska lättläst-serie: Stockholms blodbad. Stort tack till David för mycket intressant föredrag.

Detta var ett arrangemang av Nyköpings hembygdsförening i samarbete med Stadsvakten.