Jultraditioner

Lördagen den 17 november berättade f.d antikvarien på Sörmlands museum Anna-Lena Pocock om jul- och adventstraditioner i Stadsvakten. Publiken fick följa med på en mycket intressant vandring i julens historia och den sörmländska julmatstraditionen, där Anna-Lena bl.a. lyfte julmatens bakgrundshistoria. Vi vet att julfirandet i Sverige började på 1100-talet, men det var inte förrän på 1700-talet och framförallt på 1800-talet som julfirandet tog riktig fart. Adel och borgare tog efter traditionerna i Europa, medan bönder och enklare folk blandade gamla seder med nya och lade grunden till det firande vi har idag – en blandning av gammalt och nytt. En mycket intresserad publik hade också en del att tillföra om sörmländska mattraditioner. Ordförande Eva Andersson tackade Anna-Lena Pocock för det intressanta föredraget.