ABECE

Lördagen den 5 oktober höll ägaren av ABECE Kurt Nilsson och vd Erik Lindeberg föredrag om företaget som i år firar 100 år. Företaget ABECE producerar maskiner för tillverkning av takpannor. Företaget började som en smedja ute i Enstaberga och har under åren ändrat tillverkning under åren. Istället för att tillverka maskindelarna själva konstruerar och köper ABECE in delar från mekaniska verkstäder. 95 procent av företagets maskintillverkningen går idag till export till länder i hela världen. Personalen på ABECE åker ut till världens alla hörn för att installera och starta upp maskinerna på plats. För att ligga i framkant bland olika lösningar arbetar ABECE också för att skapa nya sorters takpannor. De har utvecklat nya takpannor som ska vara lättare, starkare och ha mindre klimatpåverkan. Tillsammans med en kund har de också framställt takpannor som har inbyggda solceller. Företaget har utvecklats och haft skiftande tillverkningar och har idag en omsättning på 100 miljoner.Eva Andersson tackade Kurt och Erik för det mycket intressanta föredraget.