Norbergska ångvagnen

Lördagen den 3 oktober berättades och visades bilder i Stadsvakten Nyköpings kulturarvsmuseum av Urban Nyblom, ordförande i Automobilsällskapet i Nyköping och sekreterare i Ångvagnssektionen.Urban berättade historik och om det magnifika arbete med att nytillverka den Norbergska ångvagnen, nästan 200 år efter Norbergs död.Den färdigbyggda ångvagnen visades upp utanför kulturarvsmuseet Stadsvakten.Modell från 1838 som byggnationen utgår ifrån finns utställd i Stadsvakten.Urban Nyblom berätta om den fascinerande historien om skomakaresonen Johan Erik Norberg från Stigtomta och hans idéer om att använda ångteknik för persontransporter på land. Ett stort antal besökare kom för att beundra den fullskaliga ångvagnen och lyssna till föredraget. Ordförande i Stadsvakten Eva Andersson tackade Urban Nyblom för gott samarbete och för det intressanta föredragen.Detta var ett samarrangemang mellan Nyköpings hembygdsförening och Stadsvakten Nyköpings kulturarvsmuseum