Anna-Stina Åberg

t.

På berättarlördagen den 11 september berättade Anna-Stina Åberg , Silversmed och formgivare, om hur familjen efter mycket om och men fick möjlighet att bosätta sig i 1700-talshuset på Östra Kyrkogatan i Nyköping. Anna-Stina berättade om utbildningen på Konstindustriskolan i Göteborg Hon smider kyrksilver, skedar, bruksting och unika smycken i skilda material, som det rostfria besticket Teori för Ikea. Hon arbetar även som designer i glas, porslin, silver, mässing, krom och järn. Hon gjorde skedschatull till kungafamiljen 1987, lillskedar till Kronprinsessan Victoria 1995 och samma år processionskors till Slottskyrkan. Representerad: på Nationalmuseum i Stockholm, regionmuséer i Sverige, i Stockholms Slott, med skedschatull till Kungafamiljen, Lillskedar och hänge till Kronprinsessan Viktoria, processionskors och ljusbärare till Slottskyrkan och i många kyrkor över hela Sverige. Separatutställningar: i Sverige, Paris, London och Berlin. Representerad: på Nationalmuseum i Stockholm, i landsortsmuséer, kommuner och i många kyrkor. Utmärkelser:1983, Utmärkt Svensk Form, för förläggarsked. Trevis pris. Utnämnd till Sörmlandsambassadör Hon har skrivit böckerna, Silverskeden, Samtal om Livskvalitet, Sakralt Silver, Nyköping Gästabudsstaden, Silver mitt i Maten, Enkelhetens Lust. Eva Andersson ordförande i Stadsvakten och Nyköpings hembygdsförening tackade för det mycket intressanta föredraget. Detta var ett arrangemang i Nyköpings hembygdsförenings regi,