Berättarlördag med hattmodisten Anna-Liisa Ågren

På berättarlördagen den 20/8 berättade hattmodisten Anna-Liisa Ågren
om sitt liv som hattmodist, om sin utbildning, om mästarbrevet som hon fick mottaga av drottning Silvia. Om leveranser av designade hattar till kungahuset. Vi fick höra den fascinerade historien om hennes liv som hattmodist. År 1959 stannade artonåriga Anna-Liisa Tikkanen utanför en nyöppnad hattaffär i Kemi i norra Finland. Med bultande hjärta går hon in i butiken. Hon vill bli modist. Hon frågade om hon fick böja där. – Vad trevligt, säger butiksinnehavaren. Kan du börja imorgon? Som lärling i hattaffär Aini lärde sig Anna-Liisa yrket och hantverket från grunden. 1962 gick flyttlasset till Stockholm där storasyster redan bodde. Anna-Liisa hade hört att det fanns ett stort utbud av hattaffärer och duktiga modister i stan och hon ville utvecklas. Hattateljé Eos på Östermalm. Här var sortimentet exklusivare och bland kunderna fanns medlemmar ur den svenska kungafamiljen. Thaisiden var ett särskilt populärt material och allt tillverkades för hand. Hennes dröm om eget företag gick i uppfyllelse 1986 då hon öppnade hon i egen regi affären hattmodisten på                                                                  Västra Trädgårdsgatan 38 i Nyköping. Den 30 mars 2020 slog butik Modisten igen portarna för gott efter tre decennier i hattens tjänst.Anna-Liisa Ågren donerade sina hattar och skylt till Nyköpings hembygdsförening som visar dem i hembygdsmuseet i Stadsvakten.