Svalinska släkten och industrin i Nyköping

Lördagen den 3 september var det berättarlördag med Christer Svalin. Temat var Svalinska släkten och industrin i Nyköping. Publiken fick följa med på en fiktiv vandring i Svalinska släktens intressanta historia. Här fick vi lära känna Ingenjören Pehr Viktor Svalin som hade många strängar på sin lyra han föddes 1838 och dog 1905, han var Verkmästare vid Hällefors Bruk, Delägare i Westerås Mekaniska Verkstad 1874-1884. Svalins Mekaniska Verkstad i Nyköping, 1884-1905, Stadsfullmäktige i Västerås 1875-1884.Stadsfullmäktige i Nyköping 1885-1901, Han var mångårig ledamot av kyrkorådet.V Svalins Mekaniska Verkstad tillverkade Körvandringspumpar,Hydrauliska vädura,Pumpar,Varmluftspumpar,Svarvar,Rundslipningsmaskiner, Ringvältar,Ostpressar ,Grönfoderpressar,Tändkulemoterer,Thule Svalins Brandsprutor.1925, hamnar på obestånd-nära konkurs.Tillverkningen av lantbruksmaskiner upphör helt i slutet av 1920-tale.Svalinska släkten lämnar styrelsen för gott 19251926, blev familjen Källander nya ägare. Eva Andersson tackade för det intressanta föredraget om Svalins mekaniska verkstad som tidigare funnits i byggnaden och som idag bl.a. inrymmer kulturarvsmuseet Stadsvakten. Historiken kommer att nedtecknas i boken Nyköping i våra hjärtan.Arrangör var Nyköpings hembygdsförenings i samarbete med Stadsvakten.