Berättarlördag med textilkonstnärinnan Anita Grede

På berättarlördagen 10 september gästade textilkonstnärinnan Anita Grede Kulturarvsmuseet Stadsvakten. 

Anita Grede  lyfte vikten av kulturarvets betydelse. Anita Grede är en av de få som alltid har ett budskap i sina motiv. Hon arbetar mest med offentliga verk och ett återkommande tema i hennes gobelänger är livet, familjen och allmodern Maria, men inte på ett konventionellt sätt. Anita Grede berättade bl.a. om olika projekt .

Om ett verk vid varje infart .

Det hela har resulterat i motorvägskapellet ”Ett vindskydd för själen” vid Sillekrog som invigdes 1999. Stella Maris som är en så kallad skyddsmantelmadonna, tre meter hög i trä, som vandrare kan söka skydd i. Hon är placerad på Sävö i den sörmländska skärgården och invigdes 2003. Det senaste projektet som tyvärr ännu inte är invigt är Moder Jord ute vid Skavsta flygplats. Eva Andersson tackade Anita Grede för den mycket intressanta berättelsen om Anita Gredes konst och dess historia. Detta var ett arrangemang i Nyköpings hembygdsförenings regi.