Kerstin Örnberg och Ulla-Britt Kristoffersson berättade om Anna-Lisa Säfströms stora samling av handarbeten.


På berättarlördag i Stadsvakten den 29 oktober berättade Kerstin Örnberg tillsammans med Ulla-Britt Kristoffersson  om Anna-Lisa Säfströms samling av handarbeten.

Detta är en komplett samling om ca 500 hundra handarbeten, mönsterböcker, utklipp från tidningar, reportage mönster som bl.a. tidningen Året runt publicerat under 25 år. Även utländska tidningar ville ha hennes modeller, de finns i alla världsdelar men mest i Europa där de fanns representerade i handarbetsböcker.

Anna-Lisa var född 1920. Under hennes första tre år bodde hon vid Grundsdal på norra sidan av Likstammen. Därefter blev hennes hem Torpesta i Ludgo som kom att bli hennes hem i 25 år. Handarbeta var Anna-Lisa Säfströms största intresse. Enligt hennes mor tog hon första gången i en nål då hon var ca 2 år. Hon började sy sina klänningar då hon var 14 år och stickade många tröjor i tonåren Anna-Lisa provade också på att måla på tyg som ledde till att hon tog en Hermodskurs i landskapsmålning.

Anna-Lisa Säfströms handarbetsdonation överlämnades till Nyköpings hembygdsförening av Ludgo-Spelviks hembygdsförening den 8 april 2017.

Siv Lindeborg  kunde berätta minnen om Anna-Lisa  Säfström som varit kund i Sivs affär. Siv har dessutom varit inbjuden på kaffe vid flera tillfällen i Anna-Lisas hem. Anna-Lisa dog då hon var 88 år gammal och hade varit 102 år gammal idag.Detta var et5 arrangemang i Nyköpings hembygdsförenings regi i samarbete med kulturarvsuseet Stadsvakten.