2/3 var det underhållning med Bengt Peder Olrog.

Den 2 mars var det Olrogtema i Stadsvakten arrangerat av Nyköpings hembygdsförening. Nyköpings hembygdsförening lyfter Olrog en gång om året. För 105 år sedan föddes Ulf Peder Olrog, han blev tyvärr bara 65 år.

Idag tolkade Bengt Peder Olrog sin fars texter och musik tillsammans med gitarristen Hans Arnbom. 125 personer kom för att sjunga med och lyssna till historiken som Bengt Peder Olrog berättade om sin far. Dagen till ära kom också Eva Tjörnebo som stämde upp i sång och Jörgen Lindström förstärkte med munspel.

Ulf Peder Olrog föddes i Nyköping. Han studerade nordisk folklivsforskning i Uppsala och blev sedan lärare vid Uppsala universitet. Olrog var verksam som författare och viskompositör. Hans diktning anknöt både till traditionell svensk visdiktning och modern schlager. Olrog skrev många populära slagdängor med parodiska texter som Samling vid pumpen och Violen från Flen. Uppsala besjungs bland annat i På Ofvandahls konditori och Ubåt till salu.

En ubåt till salu jag såg i en annons,jag läste det i blaskan en gång fast jag var på kontanter som vanligt renons jag skicka´ in ett svar och en sång. Att segla uppå Fyrisån i undervattensbåt, säg vore inte det nånting för mej? Att ligga där på botten invid Dombron i försåt och spana, om det kommer någon tjej. Och sedan dyka upp och fråga: “Fröken, som jag nyss fått se uti mitt periskop, kom ned i min kabyss!” Att segla uppå Fyrisån i undervattensbåt, säg vore inte det nånting för mej?

Dessutom sjön Bengt Peder snapsvisan som skrevs av hans far till Nyköpingspojkarna.

Detta var ett arrangemang av Nyköpings hembygdsförening i samarbete med Stadsvakten.