Wedholms historia

Lördagen den 22 september tog Kurt och Dan Nilsson drygt 45 åhörare med på en vandring i Wedholms 140-åriga historia i Stadsvakten Nyköpings Kulturarvsmuseum.

Wedholms AB är ett industriföretag i Nyköping som tillverkar rostfria tankar för mjölkkylning för mejerier och lantbruk. En betydande del av produktionen går idag på export.

Aktiebolaget C.A. Wedholms mejerikärlsfabrik grundades 1879 av Carl August Wedholm, med verksamhet på Kungsgatan i Nyköping. Nya lokaler byggdes 1948 på Blommenhovsvägen. Företaget ägdes 1942–1988 av Svenska Mejeriernas Riksförening. Den ursprungliga produkten var mjölkkannor, men 1957 började man utveckla mjölkkyltankar för bondgårdar i storlekar från 200 till 600 liter. Idag tillverkas de i storlekar från 330 till 30000 liter.

Flera avknoppningar från gamla Wedholms ingår idag i den familjeägda koncernen KWD Group AB, med en sammanlagd omsättning av 350 miljoner kronor (2008) och 200 anställda. Dess struktur är huvudsakligen resultatet av uppköp och avknoppningar under 1990-talet. Idag består koncernen av Wedholms Teknik (14 anställda), Wedholms Komponenter (25 anställda), Wedholm Medical, ABECE och fastighetsbolaget Wedholms, ABECE tillverkar utrustning för produktion av takpannor av betong. Företaget, som grundades 1919, har haft denna inriktning sedan 1955. Det förvärvades 1995 av KWD Group.

Wedholm Medical hette tidigare Studsvik Instrument och köptes upp år 2000.

Wedholms Rostfria AB, som har 20 anställda i Nyköping och tillverkar tankbilar för mjölk, ägdes under 1990-talet av Hackman, förvärvades sedan av KWD Group, men såldes 2007 till finska Jyki Group, som tillverkar olika slags lastvagnar.

Detta var ett samarrangemang mellan Nyköpings hembygdsförening och Södra Sörmlands Industrihistoriska förening och Stadsvakten.

Stadsvaktens ordförande Eva Andersson tackade Kurt och Dan för det intressanta föredraget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *