En hattmodists liv

Vid  berättarlördagen i Stadsvakten den 15 februari berättade hattmodisten Anna-Liisa Ågren, Nyköping, om sin intressanta bana inom hattmodistyrket och om hur det kom sig att hon ägnat sitt åt detta.
Allt började i Finland då Anna-Liisa som ung besökte en hattaffär och fick arbeta där som lärling. Hattmodisten i butiken hette Aini, och hon blev Anna-Liisas lärarinna under flera år. Anna-Liisa reste till Sverige som utbildad hattmodist  för att fortsätta sin bana i Stockholm där hon tillverkade hattar till kungligheter. Några år senare, 1969, hamnade hon i Nyköping hos olika hatttillverkare och därefter till Malmö 1971 där idén också föddes om egen tillverkning/design av hattar. Därefter flyttade AnnaLiisa till Uppsala 1972-1977 för att återvända till Nyköping 1977. Hon hade då tillverkning och marknadsföring ifrån bostaden på Arnö. 1987 köpte Anna-Lisa lokalen på Västra Kvarngatan 38 och har drivit hattaffär där sedan dess. 1993 fick Anna-Liisa mottaga mästarbrev av drottning Silvia. En epok av hattaffär och hattmodist i Nyköping försvinner i och med att Anna Liisa lägger sin verksamhet i Nyköping den 1 april 2020.

Drygt 75 personer kom för att lyssna på det intressanta föredraget om en hattmodists liv. I egenskap av ordförande tackade Eva Andersson Anna- Liisa för ett intressant föredrag. Nyköpings hembygdsförenings styrelses damer passade på att prova Anna- Liisas fantastiskt fina hattar.