Stina Quint

Lördagen den 12/9
Berättade Eva Andersson kl.13 och kl.15
om Stina Quint som var lärarinna på Arnö skola, folkbildare, politiker och barnboksförläggare. Hon startade 1892 utgivningen av Folkskolans Barntidning i Nyköping som senare blev Kamratposten, för att stimulera svenska barns läslust. Eva berättade också om Lilly Hellström, lärare, redaktör, politiskt aktiv och feminist. Lilly var lärare vid elementarläroverket för flickor 1885-88 samt redaktör för Folkskolans barntidning från 1892 först tillsammans med Stina Quint. ( Folkskolans barntidning namnändrades senare till Kamratposten).Lilly var dotter till bokhandlaren och rådmannen Emil Kullberg i vars företag förlaget hade sin första redaktion. Quint och Hellström flyttade senare till Stockholm där dom fortsatte sina gärning. på Stadsvakten- Nyköpings Kulturarvsmuseum.