Bryggerier – en lång historia

På berättarlördag den 26 februari i Stadsvakten berättade Elisabeth Anderson och Göran Cederholm under rubriken. Bryggerier – en lång historia. Den intresserade publiken fickinblick i öltillverkningens historia från Vikingatiden till Hertig Karl IX som värnade bryggeriämbetet och fram till dagens öltillverkare i Nyköping. Från mitten på 1800-talet och fram till idag har det funnits ett 20-tal bryggerier i Nyköping. Lindebergs ångbryggeri, Gribergska bryggeriet och C.O. Anderssons för att nämna några. Krogar och ölstugor som Hinzens krog, Vesterlunds krog, Magnibergs krog, Mariebergs krog och Hjortensbergs krog fick vi en inblick i. Publiken fick också inblick i läskedrycks- och ölförpackningarna genomtiderna. I Nyköping fanns flera vattenfabriker; ”Vatten-Anders” på S:t Annegatan 4,Enstaberga bryggeri, Ernst Einar hade många strängar på sin lyra förutom uppfinningar i verkstadsföretaget drev han också Nyköpings Mineralvattenfabrik under några år. Elisabeth Anderson dotter till Carl-Axel Anderson som var disponent vid Nyköpings bryggeri berätta de om bryggeriets utveckling från att Stockholms Bryggerier (senare Pripps) köpte bryggeriet1949 till att Nyköpings bryggeri lades ner år 1969. Göran Cederholm berättade att hanbörjade forska om Nyköpings bryggerier eftersom hans hustrus morfar var andra generationen"Vatten-Anders", C.O. Anderssons Vatten- & Läskedrycksfabrik. Glädjande är att flera mikrobryggerier har startats i vår kommun och hela Sverige. Lars-Göran Pettersson som samordnat i arbetet med bryggeriutställningen i Stadsvakten tackade föredragshållarna medblommor.