Kyrkogårdsvandring en guidning i ord och bild.

På berättarlördagen den 14 maj berättade Eva Rosell Henryson om intressanta människor som är begravda på olika sörmländska kyrkogårdar. En av många intressanta personer som hon berättade om var 

Kurt Tucholsky f 1890 död 1935 som är begravd på Mariefreds kyrkogård.

Han föddes i en judisk familj i Berlin  1890. Efter studentexamen 1909 studerade han juridik och blev 1915 juris doktor. Under första världskriget tjänstgjorde han vid östfronten, huvudsakligen som stabsredaktör. Den 21 juli 1918 döptes han av en fältpastor in i den evangeliska kyrkan. Under Weimar- republiken var han verksam som samhällskritisk skriftställare och författare. Under åren 1924-1929 bodde han i Paris som korrespondent för tidningen ”Die Weltbühne”. Från 1929 till sin död hade han sin fasta bostad i Hindås utanför Göteborg. 1933 brändes hans böcker offentligt i Tyskland och han fråntogs sitt tyska medborgarskap. Han avled den 21 december 1935 efter att han tagit en överdos av sömnmedel. Ingen grav på Mariefreds kyrkogård torde vara ens tillnärmelsevis så besökt som hans, och ingen enskild icke kunglig person torde locka så många turister till Mariefred som han.

Det var hans egen önskan att bli begravd på Mariefreds kyrkogård. . Sommaren 1929 tillbringade han några lyckliga veckor på Fjälltorp vid Hedlandet. Vistelsen i Mariefred resulterade i boken ”Gripsholms slott, En sommarsaga”, som är nästan det enda av hans hand som finns utgivet på svenska.På hans gravhäll är ristat två rader ur den berömda slutkören i Goethes Faust II: ”Alles Vergängliche Ist nur ein Gleichnis.” I Viktor Rydbergs översättning: ”Allt det förgängliga – Liknelse, spegling.”

Eva Andersson tackade Eva Rosell Henryson för den intressanta föredraget. Detta var ett arrangemang av Nyköpings hembygdsförening i samarbete med kulturarvsmuseet Stadsvakten.